Galangalský kořen je rostlina z čeledi zázvorovitých, která pochází z Asie. Je to vytrvalá bylina s hustým podzemním oddenkem, který se používá jako koření a léčivo. Listy galangalu jsou dlouhé, kopinaté a lesklé, květy jsou bílé, růžové nebo červené a plody jsou červené bobule.
Galangalský kořen má silnou, pikantní a aromatickou chuť, která je podobná zázvoru, ale ostřejší a kořeněnější. Používá se hlavně v thajské, indonéské a malajské kuchyni, kde se přidává do polévek, omáček, kari a salátů. Galangalský kořen se také používá jako součást tradiční asijské medicíny, kde se věří, že má protizánětlivé, antiseptické, protikřečové a stimulační účinky. Galangalský kořen se užívá při zánětech, menstruačních křečích, poruchách trávení, horečce a nachlazení.
Galangalský kořen se obvykle prodává v sušené nebo čerstvé formě. Sušený kořen je tvrdý a dřevnatý, proto se musí namočit do vody nebo rozdrtit před použitím. Čerstvý kořen je měkký a šťavnatý, proto se musí oloupat a nakrájet na plátky nebo kostičky. Galangalský kořen se dá také nakládat do octa nebo soli. Čaj je z lžičky oddenku a přelije se šálkem vroucí vody, nechá se přkryté 5 min. vyluhovat a scedí se. Pije se 1 šálek vždy 30 min. před jídlem. Dobrá kombinace s puškvorcem.
Toto zboží je předmět, který slouží k sběratelským účelům a jako etnobotanické vzorky. Konzumací neneseme zodpovědnost za následky. Mějte rostliny v úctě a zacházejte s nimi při skladování s nejvyšší opatrností!
Množství | Cena | |
---|---|---|
40 g | 65.00 Kč | |
100 g | 125.00 Kč | |
170 g | 195.00 Kč |
© 2023 ĎÁBELSKÁ příroda. Všechna práva vyhrazena. Design www vychází z W3 layout a je upravený s láskou majitelem.